Názory

2023 – Klasika rok, jen jsem koupil dům, užíval a makal

Náhledový obrázek - konec roku 2023

Když se blíží konec roku, člověku hned naskakuje, o čem bude tento výroční článek psát. Ale letos? Ještě v říjnu to vypadalo, že tento článek bude mít přesně toto znění: „Během mé služby se nic mimořádného nestalo…“ Žádná další dvojčata ani nic podobného. Ale pak přišla jedna dopolední zpráva:

Máš jednoduchý život, kup si barák

Kdo mě zná, nejspíš chápe, že v mém pojetí světa, je větší šance, že by nastal první scénář, než ten druhý. To že si pořídím dům a ještě k tomu částečně s hypotékou s přátelskou sazbou 5.49 %, to už bych si fakt před x lety vsadil na ty 3 děti v Havlíčkově Brodě. Ale člověk se mění 🙂

Rozmluva s Bohem

Bude to výzva (A už to byla výzva. Poradím vám, pokud chcete dostat hypotéku, nikdy neuzavírejte smlouvy elektronickým podpisem). Na druhou stranu, konečně si můžu sám upravit cokoliv chci. V našem domě si jako předseda SVJ musím vše prosadit u sousedů a to už je lepší toho udělat méně než svolávat schůzi, abych si to schválil.

„Mámo, otevři pivo“

Ještě jednou uvidím na Instagramu fotku toho fit otce a dítětem, tak… (tady by se hodila výhružka jako odinstalování nebo tak, ale nechci napsat nic, čeho by zítra litoval). Sice jsem zvládl letošní Spartan Beast (23 km + 30 překážek) a i brodský půlmaraton, ale moje časy už byly víceméně takové, že já doběhl a organizátor konečně zhasnul a šel spát. Jestli zkusím příští rok tento level sebetrýznění ještě uvidím. Na druhou stranu, málokde si člověk tak odpočine jako když se bez mobilu 5 hodin plácá v blátě s výhledem na Jeseníky. Obecně si ale poslední dobou připadám jak ten týpek od Homolků. Práce, dům, děti, řvoucí děti, nekorektní řeči o zanedbané antikoncepci, sklenka na dobrou noc, spát a znovu. Toto je samozřejmě mírná nadsázka. Platí, co jsem psal loni, že jsou batolata roztomilá až na půdu.

Spartan Race

Stává se ze mě takový boomer

Tento rok jsem asi nejvíc poslouchal Insider + Nový Svět. K tomu jsem četl Hospodářské noviny. Vlastně i naftový auto už mám. Hlavně podcast Nový svět je za mě naprosto úžasný exkurz do světa. Kdybych měl takhle dějepis na střední, tak je to můj nejoblíbenější předmět. Úžasné vysvětlování světa v kontextu. Zde si čím dál víc uvědomuji, jak skvělou máme zemi a jak strašně stagnujeme a celému světu je to vlastně jedno, protože EU už nikoho nezajímá (v kostce).

Firma – snažíme se!

Firmu jsem řídil tak, abychom byli mezi nejlepšími, co se týká technologií a maximálně proklientští, kdy klient většinou má odpověď do druhého pracovního dne. Tento rok nám poprvé počet klientů výrazně nerostl, ale povedlo se nám získat pár skvělých klientů, kde máme více hodin a více dat a tedy je i více legrace. Rok to nebyl lehký, vstup čínských a polských shopů do ČR a obecně „blbá nálada“ způsobila, že ne všichni klienti rostli, ale věřím, že všichni obstáli. I díky často horším výsledkům jsme se často museli vydat na hranu naší „komfortní zóny“, zkoušeli jsme nové postupy, více jsme testovali kampaně i doporučovali zlepšení na web na základě našich dat. Zde byla úspěšnost překvapivá. Některé malé změny přes Optimonk (např. zvýraznění slevového kódu nebo jenom jiná výzva k akci) měly významný vliv na konverzní míru a naopak obrovské změny spočívající ve zrychlení webu jenom zanedbatelný. O jedné změně, která se věnuje optimalizaci kontaktních formulářů jsem psal nedávno na blogu.

Díky týme! Byla to jízda a věřím, že v roce 2024 navážeme.

Business as Usual

Přijde mi celkově, že tento rok se vše vrací do předcovidových kolejí. Hlavně třeba co se týče konferencí a byznys setkání. Dokonce jsem někde i pár slov řekl, např. na PPC Campu, Measure Campu Praha + Vídeň a taky u nás v Brodě na průmyslovce, na téma „5 věcí co bych chtěl vědět v den, kdy jsem začal podnikat“

I jsem měl díky mé skvělé ženě a rodičům možnost, zmizet na týden na Taiwan. Zde jsem rozhodně nezahálel. Nikde se nedohání strategické resty lépe, než při pohledu na TSMC. Kdybyste na Taiwan plánovali jet, napište. Ta země je fantastická, lidé příjemní a stále strašně levno. Na dovolenou s dětma můžu doporučit Neusiedler See – skvělé cyklostezky, jen rovinky a na plážích dětská hřiště.

Zhodnocení plánů z roku 2023 a plány pro 2024

  • Pokračovat ve skvělé práci započaté tento rok, plánovat, dělat si buffery, více se věnovat školení – toto se povedlo. Zavedli jsme pravidelná interní školení jednou za 14 dní. Tento rok chceme více zvát na školení externisty, abychom měli více insightů i z venku.
  • Google Cloud & BigQuery – postup z kraje do druhé ligy – zde jsem na sebe opravdu hrdý. V průběhu roku se mi povedlo v rámci BigQuery i Server-Side GTM několik hezkých řešení. Ale čím více jsem se Google Cloudu věnoval, tím více jsem si utvrdil, že já jsem nepostoupil do druhé ligy. Já se teprve dostal z nějaké pralesní ligy, možná tak do okresního přeboru. Je to tak obrovská věc, že čím více toho vím, tím víc zjišťuji, jak kulervoucí to vlastně je. Letos bych se chtěl více věnovat možnostem predikce vývoje dat a modelování. Doporučit můžu i kurzy GTM Server-Side od Jakuba Kříže z Optimics. Doslova mi ušetřil 40.000 Kč.
  • Pokračovat v „kinder-travellingu“ – ano, to se povedlo. Byli jsme s Mikim v Kolíně nad Rýnem a následně na vánočních trzích v Linci (to už se k nám přidal i kamarád se synem). Kdo se přidá příští rok?
Zuma v advanture parku v Kolíně nad Rýnem
  • Balancovat Leův trojúhelník, abych nemusel nic o*ebávat, lépe plánovat dovolené – tak tady jsem úplně neuspěl. Na dovolené jsem obvykle aspoň den makal a začínám se smiřovat s tím, že lepší než plánovat je brát ty věci tak jak přijdou a plánovat je operativně. Dle toho klišé: Life’s not about waiting for the storm to pass but learning how to dance in the rain.
  • Kocovina – díky kamarádko, ale rozcházíme se – nooo, tak předsevzetí méně pít se celkově povedlo. Nebyly totiž příležitosti. Ale radikální zářez, jak byl plánovaný, to jako úplně nevyšlo… tímto zdravím partu z Beats for Love. Do dalšího roku jsem nakoupil nealko víno a nějaká další šidítka, tak uvidíme, jak dopadne druhý pokus.
  • Ještě jeden plán – navštívit nějaký kurz asertivity – letos mi přijde, že jsem dost ustupoval, i tehdy, kdy to nebylo nutné. Říkal jsem si: „Mají to těžké, ustoupím,“ nebo „Stejně mám večer volno, udělám to,“ nebo „Tak sice je to ve smlouvě jinak, ale je to drobnost“, „Tak sice je to proti smlouvě, ale k soudu se mi nechce,“ a nakonec mi přijde, že ustupuji trošku moc často. Takže pokud máte tip na konzultanta nebo kurz, pošlete.

AI, kde je AI!

Nemůže přeči být jakýkoliv článek o roce 2023 bez umělé inteligence. To by zařvalo určitě koťátko. Takže máte to tady. Můj dialog s božím okem je samozřejmě generovaný přes DALL-E a zde máme nádhernou básničku, kterou také vygeneroval ChatGPT, ale s láskou.

PF2023

Proč to píšeš?

Bohužel, není možné během těch 365 dní potkat všechny z vás. Tímto článkem se snažím každoročně dát o sobě vědět vám, které jsem nemohl potkat osobně. A také je to zatím asi nejlepší metoda, kterou jsem našel, na zhodnocení roku a utřídění myšlenek. Přeji všem vše nejlepší do roku 2024. Ať je o level lepší než 2023 nebo v mém případě aspoň stejně klasicky parádní.

Mohlo by se vám také líbit
PPC systémy, prosím, přestaňte inovovat
Marketing Andreje Babiše – jak funguje a proč s ním vyhrává volby